Forum Dziennikarstwo Strona Główna Dziennikarstwo
i Komunikacja Społeczna

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Łoczlista
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dziennikarstwo Strona Główna -> Filmy, książki, muzyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Slayer

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 09:32    Temat postu: Łoczlista Odpowiedz z cytatem

Co ostatnio obejrzeliśmy, co możemy polecić a od czego trzymać się lepiej z dala Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 09:32    Temat postu:

Powrót do góry
ania

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 09:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja pierwsza

Absolutnie polecam film "Edukatorzy (Die Fetten Jahre sind vorbei)". Nie zrażać się tym, że przez szwabów stworzony =D.

historia opowiada o przyjaciołach , którzy buntują się przeciwko współczesnemu kapitalizmowi. Czyli - włamują się do wypasionych willi, niczego nie kradną, tylko przestawiają meble i zostawiają generalnie syf oraz informację, że tłuste lata przeminęły, a podpisują się jako właśnie owi Edukatorzy xD

Polecam, polecam, polecam. Może nie jest to film rodem z tych megaambitnych, ale na pewno ma coś głębszego niż te wszystkie holiłudzkie produkcje =D
Powrót do góry
Slayer

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ania napisał:
(...)

historia opowiada o przyjaciołach , którzy buntują się przeciwko współczesnemu kapitalizmowi.

znaczy lewacy? Razz
Powrót do góry
esti

PostWysłany: Wto Lis 04, 2008 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magia uczuć (the fall)- film o kaskaderze, ktory po nieudanym wystepie trafia do szpitala. spotyka tam dziewczynke, ktore opowiada niezwykla historie superbohaterow, a w zamian domaga sie, aby mala wykradala dla niego tabletki.
ania

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 21:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Slayer napisał:

znaczy lewacy? Razz

coś w ten deseń =D

Inny film, stary ale warto go przypomnieć, bo nie wiadomo czy wszyscy widzieli

"Truman Show"

Megaciekawy, megazaskakujący jak na tamte czasy i wzruszający przy tym. O facecie, który nie wie, że jego całe życie to telewizyjny serial oglądany przez cały świat. No. =D
Slayer

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 22:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ania napisał:
Slayer napisał:

znaczy lewacy? Razz

coś w ten deseń =D

Inny film, stary ale warto go przypomnieć, bo nie wiadomo czy wszyscy widzieli

"Truman Show"

Megaciekawy, megazaskakujący jak na tamte czasy i wzruszający przy tym. O facecie, który nie wie, że jego całe życie to telewizyjny serial oglądany przez cały świat. No. =D

Nie lubie lewaków Razz
A Trumana rzecz jasna widziałem, naprawdę świetny film i rewelacyjna rola Jima Carreya.

To może ja teraz coś polecę:
ONCE to film o - zdawałoby się - banalnej tematyce. Ulicznego muzyka i młodą imigrantkę zaczyna łączyc bliska więź, która powoli przeradza się w uczucie. Film niskobudżetowy, brak w nim profesjonalnych aktorów znanych z okładek gazet a całośc daleko odbiega od kanonów typowej hollywoodzkiej szmiry. Obraz ten urzeka jednak swą prostotą a wszystko to okraszone piękną muzyką tworzoną orzez oarę głównych bohaterów.
Zajawka:
http://www.youtube.com/watch?v=_Jxs6RwbVe0

POLECAM
Powrót do góry
gimlos

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 23:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Great Expectations
Powiedziałbym, że to jeden z niewielu filmów przy których płaczę - ale jestem facetem i się wstydzę. No, w każdym razie, swietne to.
Jasminum
Wygooglowac, nie chce mi sie wklejac opisu : dd Takze swietne Wink

Poza tym - amerykanskie seriale, z ktorych najbardziej polecam Californication. Historia pisarza uzaleznionego od uzywek i sexu, zarazem probujacego wrocic do swojej bylej partnerki, z ktora ma dorastajaca corke. Genialne, przeswietne i w ogole : d Calkiem niezle sa tez Battlestar Galactica ( wbrew pozorom, nie tylko dla fanow Sci-Fi ) i Life ( historia goscia, ktory po 12 latach siedzenia w wiezieniu okazuje sie niewinny i msci sie na tych, ktorzy go wrobili ).

Wszystkimi wymienionymi tytulami dysponuje, wiec jezeli ktos bylby chetny na ogladniecie - kontaktowac sie Wink

@up
W tym filmie ( w sensie, ze Once ) to w sumie nie wiadomo co lepsze - on sam, czy muzyka. W kazdym razie, rzeczywiscie godny polecenia.

Absurd
Powrót do góry
emter

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gimlos napisał:
Calkiem niezle sa tez Battlestar Galactica ( wbrew pozorom, nie tylko dla fanow Sci-Fi )

O proszę, dobrze wiedzieć że ktoś jeszcze zna i ogląda (i podoba mu się?) ten serial Smile BS ma naprawdę nieźle pisane scenariusze, wyraziste postaci i mocne tematy (wolność i jej granice, ludobójstwa, religia i jej prorocy, czy chociażby przewodni motyw możliwości "człowieczeństwa" maszyn) poruszane w często kontrowersyjny sposób.
Slayer

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 23:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gimlos napisał:

@up
W tym filmie ( w sensie, ze Once ) to w sumie nie wiadomo co lepsze - on sam, czy muzyka. W kazdym razie, rzeczywiscie godny polecenia.

I to i to jest genialne Wink A swoją droga miło że ktoś to widział poza mną, bo film sam w sobie mało znany...
Powrót do góry
rhisome

PostWysłany: Sro Lis 19, 2008 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://pl.youtube.com/watch?v=euRP_8w5rzc

urocza animacja o komunikacji, polecam Wink
Grzesiek

PostWysłany: Czw Lis 20, 2008 01:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to ja polecę:

"21 gramów">>>pewnie wszyscy widzieli, ale nie mogłem się postrzymać
genialny film z genialnym Benicio Del Toro, o tym ile tracimy gdy ktoś umiera i ile zyskujemy...

"Things we lost in the fire">>>również świetny i Benicio trzyma poziom

"Peaceful Warrior">>>bardzo ciekawe, o odnajdywaniu filozofii życia

a co do "Truman show" swietny pomysł, genialny Carrey i jedna rzecz, która zmiotła mnie z nóg. To, że główny bohater nazywał się Truman, prawie jak True Man. W tym przypadku "prawie" jest bez znaczenia Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grzesiek

PostWysłany: Pon Gru 08, 2008 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rozumiem, że zawalłem was w ostatnim poście dużą liczbą filmów Razz
...ale proszę nie mówcie mi że temat zdechł Very Happy

Nie uwierzę, że dziennikarze nie oglądają filmów...
... że PR-owcy i CW-erzy (jakkolwiek to się zapisuje) Razz,
...też nie uwierzę

Więc ja na zachętę...
ostatnio obejrzany, jeden z najlepszych filmów mojego dwudziestolecia Very Happy

The air I breathe (Odwrócić przeznaczenie) - znakomita opowieść o życiu czterech z pozoru obcych dla siebie osób. Cztery historie, cztery sekwencje, każda symbolizuje jedną z emocji: szczęście, przyjemność, smutek i miłość.

Trzeba obejrzeć, a jak wujek Grześ mówi wam, że trzeba to... nic to nie znaczy Razz ale zachęcam Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Slayer

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 10:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś z grubej rury:

Oldboy - koreański (a więc już wiadomo że będzie rycie garnka) film o człowieku, który pewnego dnia zostaje porwany z ulicy i zamknięty na 15 lat w odizolowanym więzieniu, nie wiedząc kto go zamknął, ani dlaczego. Jego jedynym oknem na świat jest telewizor, z którego dowiaduje się, że został wrobiony w morderstwo własnej żony. Po wyjściu z więzienia sam musi zdecydowac co jest dla niego ważniejsze - zemsta czy odpowiedzi na dręczące go pytania.
Wystarczającą rekomendacją niech będzie wypowiedź niejakiego Quentina T: "Ten film jest bardziej tarantinowski niż wszystko co do tej pory nakręciłem."
Powrót do góry
Triss Merigold

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 15:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OLDBOY - Oglądałam to... Nie dość, że się domyśliłam najważniejszej rzeczy, czyli całego drugiego dna, to ogólnie film mnie nie powalił, dłużył się i cała historia kompletnie wydumana i nierealna, a nie zaskakująca... No ale słyszałam prawie same dobre opinie o nim Smile

A ze swojej strony polecam "LABIRYNT FAUNA" (nie będę opisywać, bo chyba wszyscy słyszeli) oraz absolutnie fantastyczny film francuski "ANGELA" - życiowy nieudacznik próbuje popełnić samobójstwo skacząc z mostu, ale przeszkadza mu w tym młoda kobieta, która chce zrobić to samo 3m od niego. Facet ją ratuje i od tego czasu niedoszła samobójczyni - Angela - zostaje w jego życiu i wywraca je do góry nogami. Film lekki, zabawny, zaskakujący, może trochę w stylu "Amelii", ale nie taki słodki (swoją drogą "Amelia" też genialna). Akurat naa zimowy wieczór z ciepłą herbatą Smile
Slayer

PostWysłany: Czw Lut 19, 2009 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

troszkę klasyki...

Nosferatu: Symfonia Grozy

Czyli kto się boi Maxa Schrecka? Klasyk nad klasyki, świetna, surrealistyczna atmosfera, miestrzowska muzyka i rewelacyjna kreacja postaci grafa Orloka. Kawał historii kina, podany w odhumanizowanym klimacie. Naturalnie kto nie lubi ten pozer Wink

Pulp Fiction

Zed's dead baby, Zed's dead. Komentarz myślę że zbędny.

Taksówkarz

You're talkin' to me? You're talkin' to me? j/w

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 10:32    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Dziennikarstwo Strona Główna -> Filmy, książki, muzyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3
Skocz do: